"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Inledningen till August Strindbergs roman Hemsöborna är minst sagt klassisk!
I bokens inledning har Clara och Lotten, pigor på det fiktiva Hemsö i Stockholms skärgård hos madam Flod och hennes son Gusten, kommit med skötekan till Dalarö brygga. De är där för att hämta drängen Carlsson, som ska ta itu med Hemsös eftersatta jordbruk. Samtidigt passar de på att uträtta en del ärenden: "De skulle till handelsman och ha en tunna tjära och på abeteket och hämta gråsalva åt grisen, och så skulle de på posten och få ett frimärke, och så skulle de ner till Fia Lövström i Kroken och låna tuppen mot ett halvpund småtärna till notbygget [...]"
Vad kan det då ha varit för frimärke som Clara och Lotten köpte hos postmästaren på Dalarö, som vid denna tid hette Lagerheim? Om vi utgår från att det hela utspelar sig i Stringbergs samtid – romanen skrevs sommaren 1887 i Bayern – så var portotaxan för ett riksbrev av lägsta viktklass 10 öre. Tyngre riksbrev kostade 20 respektive 30 öre att skicka. För lokalbrev av lägsta viktklass samt brevkort var portot 5 öre. Ett utrikesbrev till Stringberg i Tyskland hade krävt 20 öre i porto.
Eftersom vi inte vet något om brevet som ska skickas, kan vi bara spekulera om vilket frimärke som de två pigorna kan ha inhandlat. Kanhända var det ett ringtypsmärke med blått posthorn med valören 5, 20 eller 30 öre, eller kanske ett 10 öre Oscar II, boktryck. Här intill kan ni se just ett 30 öres ringtypsmärke, stämplat på Dalarö 29/11 1886.