Västerås domkyrka har, som en av två svenska domkyrkor, tilldelats tre stjärnor i turistguiden Guide Michelin/Green Guide. Den höga rankningen beror framför allt på domkyrkans tre högklassiga altarskåp.
Ett av altarskåpen, det i Apostlakapellet (norra skeppet), lär vara tillverkat i Jan Bormans ateljé i Brüssel i början av 1500-talet. På baksidan av dess ena flygeldörr finns en målning av Heliga Birgitta, där hon ses nedtecknande en uppenbarelse. En detalj av denna målning, som troligen är utförd av nederländaren Barent van Orley (1492-1542), användes 1941 som förlaga till två frimärken, utgivna till 550-årsminnet av Birgittas kanonisering 1391.
Birgitta Birgersdotter föddes 1303 och hörde genom sina föräldrar till den ledande politiska kretsen i Sverige vid denna tid. Redan som barn hade hon visioner och dessa uppenbarelser tilltog med åren. 1349 flyttade Birgitta till Rom, där hon bland annat verkade för att påven skulle återvända till Vatikanen. Hon ville också få tillstånd att grunda en ny klosterorden, men först 1370 blev Birgittinorden, som finns än idag, godkänd.
Heliga Birgitta är Sveriges enda helgonförklarade person och numera även ett av skyddshelgonen för Europa.